Δημοσιεύτηκε από admin | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόγραμμα «Σχοινοβάτης» για εφήβους και οικογένειες
Πως να μιλήσουμε για την εφηβεία; Πάντως όχι με ταμπέλες, ούτε όμως και βιαστικά, δεν είναι απλά μια φάση που χρειάζεται να περάσει!
Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών για τους ανθρώπους, μια περίοδος μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Το παιδί αλλάζει βιολογικά και ψυχολογικά, αναζητάει μια νέα ταυτότητα που μπορεί να «φορέσει». Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς το νέο, προς έναν καινούριο εαυτό και έναν καινούριο κόσμο, σε σχέση με όλα αυτά που προηγήθηκαν. Στην εφηβεία προσφέρεται η ευκαιρία να τα ξαναδούμε και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο πώς βιώνουμε αυτή την ιδιαίτερη φάση ζωής.
Η εφηβεία αποτελεί εξ’ ορισμού μια διακοπή της μέχρι τώρα γαλήνιας ανάπτυξης, η οποία φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από συναισθηματικές αναστατώσεις και δομικές αναταραχές. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η διατήρηση μιας σταθερής ισορροπίας, κατά την εφηβική διεργασία, αποτελεί σημαντική ένδειξη του «αφύσικου». Είναι «αφύσικο» να αναζητούμε μια εφηβεία «ισορροπημένη». Μια τέτοια εφηβεία θα πρόδιδε ενδεχομένως ότι «κάτι δεν πάει καλά».
H πορεία προς την ωρίμανση ενέχει εγγενώς μια δυναμική. Όμως, δεν αρκεί η ατομική αναπτυξιακή δυναμική. Ο έφηβος χρειάζεται ένα επαρκώς καλό οικογενειακό περιβάλλον που να τον διευκολύνει. Όσο «καλά» και αν είναι τα γονίδια, είναι αδύνατη η ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου, χωρίς μια επαρκώς καλή παροχή από το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο έφηβος διανύει μια πορεία από την απόλυτη εξάρτηση, σταδιακά στην σχετική εξάρτηση και προς την ανεξαρτησία. Η ανεξαρτησία ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτη, καθώς το άτομο όσο και αν καταφέρει να αποτελεί μια αυτόνομη μονάδα, πάντα είναι σε σχέση εξάρτησης με το περιβάλλον.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είναι κανείς γονιός, όταν τα παιδιά του είναι στην εφηβεία. Ενώ πρέπει να είναι συνεχώς παρών, όταν τον χρειάζονται, πρέπει ταυτόχρονα να δεχθεί να από-εξιδανικευθεί. Χρειάζεται τότε να έχει κατά νου ότι αυτό που συμβαίνει είναι από-εξιδανίκευση και όχι αποκαθήλωση. Δεν χάνει τη θέση του. Και μάλιστα, είναι αναγκαίο να μείνει στη θέση του. Χρειάζεται να αντέχει την αμφισβήτηση, την επιθετικότητα, τον θυμό, την απομάκρυνση, αλλά ταυτόχρονα να είναι σταθερά «εκεί», για να προσφέρει ασφάλεια. Η φροντίδα λαμβάνει επιπλέον μορφές. Καλείται να θέτει περιορισμούς σε μια φάση ζωής που το έφηβο παιδί του επαναστατεί εναντίον του και εναντίον κάθε περιορισμού. Παρόλα αυτά, το να θέτει όρια ο γονιός σε έναν έφηβο που αισθάνεται ότι μπορεί «να κάνει τα πάντα, σαν ενήλικας» είναι φροντίδα, καθώς έτσι τον προστατεύει από πραγματικούς κινδύνους και ταυτόχρονα του υπενθυμίζει, τον καθησυχάζει ότι δεν είναι ενήλικας ακόμα.
Οι προκλήσεις της συγκεκριμένης φάσης της ζωής της οικογένειας συχνά μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση να αναζητήσουν βοήθεια. Στο Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας και Ψυχοθεραπείας δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Σχοινοβάτης», το οποίο απευθύνεται στις οικογένειες με έφηβα παιδιά. Η προσέγγιση είναι ολιστική, καθώς εργαζόμαστε τόσο με τον έφηβο, όσο και τους γονείς σε ξεχωριστές συναντήσεις με στόχο να δοθεί στον έφηβο η δυνατότητα να συζητήσει τα θέματα που αφορούν την προβληματική της εφηβείας αλλά και στους γονείς να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του ρόλου τους. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας κατά τις οποίες θα δουλεύονται ζητήματα επικοινωνίας και σχέσης ανάμεσα στους εφήβους και τους γονείς.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας και Ψυχοθεραπείας στο email: info@systemstherapy.gr ή στα τηλέφωνα: